Dit heeft alles te maken met het toegankelijker maken van web content, vandaar ook de afkorting: Web Content Accessibility Guidelines.
Deze richtlijnen zijn een verzameling van aanbevelingen, die niet technologie-gebonden zijn, en dienen om web content toegankelijker te maken voor mensen met een beperking, zoals blindheid (of slechtziendheid), doofheid (of slechthorendheid), cognitieve of neurologische beperkingen,...
Het toepassen van WCAG zorgt er voor dat content in het algemeen beter toegankelijk en gemakkelijker raadpleegbaar wordt, ook voor gebruikers die niet meteen beperkingen hebben, maar bijvoorbeeld javascript uitgeschakeld hebben. Of oudere mensen die niet zo sterk zijn in digitale vaardigheden, of mobiele gebruikers die op een heel klein schermpje, en mogelijk in slechte lichtomstandigheden je web content bekijken.
De WCAG aanbevelingen worden uitgewerkt door het W3C (World Wide Web Consortium).
Belangrijk om te weten is dat alle websites en applicaties van de Vlaamse overheid zo toegankelijk mogelijk moeten zijn. Op 5 juli 2018 werd in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers het wetsontwerp goedgekeurd “inzake toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties”. (Lees hier een heel helder artikel over het wettelijke kader)
De volledige gedetailleerde WCAG-checklist vindt u hier, onderverdeeld in de 4 bovengenoemde principes. Hierin kan je alles nalezen, hoe meer aanbevelingen je kan volgen, hoe toegankelijker je web content zal zijn.