WCAG - Web Content Accessibility Guidelines
UX ontwerp

4 essentiële beginselen voor het creëren van toegankelijke web inhoud.

Dit heeft alles te maken met het toegankelijker maken van web content, vandaar ook de afkorting: Web Content Accessibility Guidelines.

Deze richtlijnen zijn een verzameling van aanbevelingen, die niet technologie-gebonden zijn, en dienen om web content toegankelijker te maken voor mensen met een beperking, zoals blindheid (of slechtziendheid), doofheid (of slechthorendheid), cognitieve of neurologische beperkingen,...

Het toepassen van WCAG zorgt er voor dat content in het algemeen beter toegankelijk en gemakkelijker raadpleegbaar wordt, ook voor gebruikers die niet meteen beperkingen hebben, maar bijvoorbeeld javascript uitgeschakeld hebben. Of oudere mensen die niet zo sterk zijn in digitale vaardigheden, of mobiele gebruikers die op een heel klein schermpje, en mogelijk in slechte lichtomstandigheden je web content bekijken.

De WCAG aanbevelingen worden uitgewerkt door het W3C (World Wide Web Consortium).

Wat kan Pàu voor jou doen?

Heeft u hulp nodig op dit gebied? Neem contact op met de WCAG-experts van Páu en ontvang duidelijke aanbevelingen om uw digitale producten te verbeteren en toegankelijker te maken.

Uitdagingen voor organisaties en bedrijven

Belangrijk om te weten is dat alle websites en applicaties van de Vlaamse overheid zo toegankelijk mogelijk moeten zijn. Op 5 juli 2018 werd in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers het wetsontwerp goedgekeurd “inzake toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties”. (Lees hier een heel helder artikel over het wettelijke kader)

Toegankelijkheid is gebaseerd op 4 principes

  1. WAARNEEMBAAR
    Informatie en componenten moeten op een voor hen waarneembare manier aan gebruikers kunnen worden gepresenteerd. Dit betekent dat gebruikers de gepresenteerde informatie moeten kunnen waarnemen (het kan niet voor al hun zintuigen onzichtbaar zijn). Als gebruikers de informatie niet kunnen zien, kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat zij deze (door middel van bv. een screenreader) wel kunnen horen.
     
  2. BEDIENBAAR EN BRUIKBAAR
    Componenten en navigatie moeten bedienbaar zijn. Dit betekent dat gebruikers de interface moeten kunnen bedienen (de interface vereist geen interactie die een gebruiker niet kan uitvoeren).
     
  3. BEGRIJPELIJK EN VERSTAANBAAR
    Informatie en de bediening van de gebruikersinterface moeten begrijpelijk zijn. Dit betekent dat gebruikers de informatie en de werking van de gebruikersinterface moeten kunnen begrijpen (de inhoud of bediening kan hun begrip niet te boven gaan). Hier komt ook één van de basis UX principes terug: Keep it Simple.
     
  4. ROBUUST 
    Inhoud moet robuust genoeg zijn om betrouwbaar en consistent te worden geïnterpreteerd door een grote verscheidenheid aan web browsers en andere software, inclusief ondersteunende technologieën. Dit betekent dat naarmate technologieën en browsers evolueren, de inhoud moet toegankelijk blijven.

De volledige gedetailleerde WCAG-checklist vindt u hier, onderverdeeld in de 4 bovengenoemde principes. Hierin kan je alles nalezen, hoe meer aanbevelingen je kan volgen, hoe toegankelijker je web content zal zijn.

Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!
Stel je voor wat er gebeurt wanneer onze teams samenwerken
PEOPLE FIRST.
NEEM CONTACT OP MET LILY

Benieuwd naar meer?

Lily en andere Pàu experten staan klaar om je te adviseren en al je vragen te beantwoorden. 

Lily
Contact
Pàu NV
BE 0834 918 887
Frankrijklei 115, 2000 Antwerpen
info@pàu.be
logo baanBrekendeWerkgever 2022