Joris Hoogeboom begon zijn carrière bij Pàu nadat hij zijn MSc in Architectuur en Engineering had behaald aan de TU Delft. Door zijn passie voor innovatie kreeg hij bij Pàu een flexibele rol om innovatieve technologie zoals Blockchain, 3D, BIM, IoT, AI en gegevensbeheer in het algemeen uit te testen.
Het analyseren, ontwikkelen, uitvoeren en beheren van constructiewerken is een complexe materie waarbij verschillende disciplines en stakeholders betrokken zijn. Een doeltreffende coördinatie is niet altijd zo eenvoudig. En net daar kan Building Information Modeling (BIM) bij helpen. Het is dan ook eigenlijk een 3D-model met toegevoegde gegevens/informatie, dat de basis vormt voor de samenwerking binnen een team gedurende de hele bouwcyclus. Naast dit model worden er ook afspraken gemaakt tussen de betrokken partijen over hoe de samenwerking moet verlopen en waar de verantwoordelijkheden liggen. Het resultaat? Meer efficiëntie en een beter risicobeheer.
BIM wordt al langer gebruikt in de bouwsector, maar is minder bekend in de infrastructuurwereld. Het Belgisch Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) dat de infrastructuur in Vlaanderen beheert, wil op dit vlak het voortouw nemen. In deze sector kan BIM een belangrijke toegevoegde waarde hebben voor alle betrokken partijen.
Om deze gegevensbron voor het hele AWV-portfolio op te bouwen en niet alleen voor elk project, is het belangrijk dat we dezelfde gegevenstaal spreken. Om dit te vergemakkelijken, heeft het AWV een Object Type Library ontwikkeld: een semantisch model dat gepubliceerd wordt als een open standaard die activa/infrastructuurobjecten in kaart brengt en definieert. Dat maakt het voor partners duidelijk hoe gegevens moeten worden aangeleverd en stelt het AWV ook in staat om de naleving te garanderen.
Dankzij de OTL- en BIM-overeenkomsten kunnen processen worden geautomatiseerd. Zo kunnen we bijvoorbeeld bij de oplevering van BIM-modellen de gegevens extraheren en controleren of deze voldoen aan de OTL. We gebruiken hiervoor onder andere het Autodesk Forge-cloudplatform voor automatische extractie. Dankzij dit platform kunnen de 3D-modellen ook in je browser worden bekeken. We integreren deze Force-viewer in onze applicaties om de 3D-geometrie weer te geven en context te creëren. Op die manier wordt het beheer van infrastructuuractiva veel visueler. Om nog meer mogelijkheden op technisch vlak te ontdekken en te onderzoeken, namen we in Londen deel aan een Autodesk Forge Accelerator. Een Forge Accelerator biedt ontwikkelaars een week lang de mogelijkheid om intensief aan een project naar keuze te werken met hulp en ondersteuning van en opleiding door het internationale Forge-team van Autodesk.
Dat is uiteraard een complex onderwerp waar niet noodzakelijk al een blauwdruk voor is. Mijn rol bestaat erin om dit te analyseren en te onderzoeken in combinatie met praktijkgerichte prototypes en aan ontwikkeling te doen op het vlak van gegevensextractie en -weergave. Door deze analyse te combineren met prototypering, kunnen we itereren en de bouwstenen leveren voor onze interne digitale producten.
Als sector hebben we een grote kans om het gebruik van BIM op te voeren en efficiëntere en kosteneffectievere projecten op te leveren. De invoering van BIM in infrastructuurprojecten zal AWV een boost geven en zichzelf stevig positioneren als leider in technologische innovatie binnen Europa.